Vid anstånd med momsbetalning, arbetsgivaravgifter och skatt på lön som bekrevs den 21 mars motsvarade räntan som inte är avdragsgill en avdragsgill ränta om ca 6,6%. Den 14 april kom förslag till sänkning så att räntan vid anståndet ett år istället motsvarar en avdragsgill ränta om 3,1%.
Stöd för korttidsarbete
För många företag är det löner och övriga personalkostnader som är de största kostnaderna. Jag vill påminna om att reglerna om korttidsarbete även gäller när man har ett aktiebolag där man är ensam verksam utan övriga anställda. När man blir allvarligt ekonomiskt drabbad i sitt företag och då arbetar mindre, går ned i arbetstid, finns möjligheten att dela kostnaden för att arbeta mindre mellan stat, företaget och den anställde.
Det har funnits tre fasta nivåer att minska sin arbetstid - 20%, 40% och 60% - men den 14 april kom besked att företag under arbetstid i maj, juni och juli även kan ansöka om stöd för korttidsarbete upp till 80% av arbetstiden. Genom stödet kan företagets lönekostnader minskas med hälften samtidigt som den anställde kan få ut över 90% av lönen. Den nya möjligheten till korttidsarbete med 80% innebär en löneminskning för den anställde med 12%.
Stöd kan sökas för den som varit avlönad tre månader före ansökan om stöd. Ersättningen kan täcka löner upp till 44 000 kr i månaden. Med lön menas den regelbundet utbetalda kontanta lönen som den anställde skulle ha haft under stödmånaden. Tre månader efter godkänd ansökan sker en avstämning med Tillväxtverket hur den faktiska arbetstiden blivit. Skiljer sig den faktiska arbetstiden jämfört med den planerade när man skickade in ansökan, sker en reglering av stödbeloppet.
Fundrar man på ansökan om korttidsarbete är det viktigt att man kontrollerar att man uppfyller kraven som finns på Tillväxtverkets sida. Regeringen kommer också att tillföra resurser för att kunna göra kontroller på företag som fått stöd för korttidsarbete.
Stöd vid omsättningsminskning
Igår 30 april presenterade regeringen och samarbetspartierna ett förslag till stöd för företag som har en väsentligt minskad omsättning denna vår. Förslaget är för enskilda firmor, handelsbolag och aktiebolag som har haft en omsättning på minst 250 000 kr under det senaste räkenskapsåret. Det finns inte heller någon begränsning till vissa branscher.
Med väsentlig minskning menas en minskning av omsättningen under mars och april om minst 30% vid jämförelse med mars och april förra året. Stödet är utformat så att företaget får stöd till en viss del av de fasta kostnaderna man har haft under mars och april. Fasta kostnader kan vara lokalhyra, kostnader för leasing, avtal på olika tjänster etc. Med fasta kostnader avses inte lön och övriga personalkostnader.
Hur stort stödet blir varierar mellan 22,5% - 75% beroende på hur mycket omsättningen minskat. För att ge exempel ger en minskning av omsättningen om 50% ett stöd med 37,5% av de fasta kostnaderna, 90% i minskning av omsättningen ger ett stöd med 67,5%. Hade man förlorat 100% av sin omsättning i mars och april får man 75% av de fasta kostnaderna de månaderna täckta genom stöd.
Stödet kommer att utbetalas via skattekontot men det är inte klart när det kan komma att ske. Regeringen överlämnar nu förslaget till riksdagen för beslut och kommer att återkomma mer noggrannt hur stödet är utformat samt när och hur ansökningar kan göras.
Korttidspermittering även för företagets ägare
I det förra nyhetsbrevet var beskedet att möjligheten till korttidspermitteringar inte gällde företagets ägare eller familj. Nu har nya besked kommit att även dessa omfattas av dessa regler.
Lättare att ha företaget vilande
En företagare som vill lägga sitt företag vilande ska lättare kunna göra det under 2020. Det finns regler om att detta endast får göras en gång under en femårsperiod men dessa regler tas nu bort för ekonomiska problem som uppkommer på grund av corona.
Stöd för utökad bankutlåning
Regeringens förslag är en statlig företagsakut som ska göra det lättare för företag att ta lån hos bankerna. Det sker genom att staten ska garantera, ta risken, till 70% av nya lån till företag som hamnat i problem men annars är livskraftiga.
Garantin ställs ut till bankerna och företag som vill söka lån med statlig kreditgaranti vänder sig till sin bank. Låntagarna ska inte behöva göra räntebetalningar de första 12 månaderna.
Stöd till hyressänkningar
När en hyresvärd reducerar lokalhyran för ett företag föreslås att staten står för 50% av hyresnedsättningen upp till 50% av den fasta hyran. Det gäller perioden april-juni och det är hyresvärden som i efterhand söker stödet. Hyresvärden blir alltså kompenseras till hälften. Syftet är att det ska bli lättare för hyresvärdar att kunna sänka hyran under en period då denne får statlig kompensation.
För enskild firma möjlighet att skjuta upp skatten
I regeringens förslag finns möjlighet att skjuta upp beskattningen av enskilda firmans överskott för 2019. Syftet är att ett överskott ska kunna kvittas mot ett eventuellt underskott 2020 eller efterföljande år, eller beskattas senare, dock senast år 2025. Det är hela beskattningen på överskottet som kan skjutas upp, dock maximerat till överskott på 1 miljon kronor. Vill man skjuta upp skatten och har betalat in preliminärskatt under 2019 har man samtidigt möjlighet att begära återbetalning av preliminärskatten. Ingen ränta ska läggas på den skatt som skjuts upp.
Utökad möjlighet till anstånd med momsbetalningar
I ett kundnyhetsbrev den 21 mars bekrev jag möjligheten med anstånd att betala in momsen. Det gällde då de som har månadsvis och kvartalsvis momsdeklaration och avsåg högst tre momsdeklarationer januari-september 2020 om man har månadsvis och en momsdeklaration under den tiden om man har kvartalsvis momsdeklaration.
Igår föreslog regeringen att anståndet även ska gälla de som deklarerar momsen årsvis. Förslaget är att de som betalar in sin årsmoms från 27 december 2019 fram till 17 januari 2021 kan få momsbetalningen återbetald om man får anstånd beviljat. Med anstånd kan man skjuta upp den momsbetalningen upp till 12 månader.
Lägre arbetsgivaravgifter
Regeringen presenterade den 25 mars fler förslag på åtgärder för att minska ekonomiska konsekvenser av covid-19. En av de viktigaste är införandet av lägre arbetsgivaravgifter.
Arbetsgivaravgifter som har varit 31,42% sänks till 10,21% för löneutbetalningar mars-juni. Nedsättningen gäller på löner upp till 25 000 kr per månad, d v s har arbetstagaren en lön på 30 000 kr betalas reducerad arbetsgivaravgift på lön 25 000 kr och full arbetsgivaravgift på resterande lön 5 000 kr. Har företaget en anställd med månadslön 25 000 kr innebär det en minskad arbetsgivaravgift på 5 300 kr. De lägre arbetsgivaravgifterna begränsas till 30 anställda i företaget, innebärande en maximal kostnadsminskning på 159 000 kr per månad.