Utökade kapitaltillskott genom lån

Bland åtgärderna för att stärka företagen till följd av covid-19 har Almi beslutas få 3 miljarder kr i tillskott för att kunna öka sin utlåning till mindre och medelstora företag.

Riksbanken beslutade också att låna ut upp till 500 miljarder kr via bankerna så att kreditgivning kan finnas till hands. Riksbanken ska följa upp att de lån som Riksbanken tilldelar bankerna kommer företagen tillgodo.

Korttidspermittering när man har anställda

Istället för att säga upp personal ska man kunna korttidspermittera vilket innebär att den anställde går ned i tid, med 20, 40 eller 60%. Staten tar då en del av kostnaden och den anställde kan få ut över 90% av lönen. Stödet kommer att gälla retroaktivt från den 16 mars och kan sökas från den 7 april. Reglerna har tagits fram för denna situation när orsakerna som föranleder permittering har varit utom arbetsgivarens kontroll.

Pratiskt fungerar det så att arbetsgivaren betalar ut lönen till den permitterade. Företaget kan därefter få ersättning till företagets skattekonto. Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är dock inte stödberättigade. För närvarande omfattas inte egenföretagare utan anställda av de nya reglerna om korttidspermittering.

Mer information om korttidspermittering finns på Tillväxtverket  https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidsarbete.html

Slopad karensdag samt staten tar sjuklöneansvar

Regeringen har föreslagit en tillfällig slopning av karensdagen under tiden 11 mars-31 maj. Man kan ännu inte ansöka om karensersättning men när beslutet är taget kommer man att kunna göra det retroaktivt från Försäkringskassan från den 11 mars.

Förslag finns även att staten ska ta kostnaderna för sjuklönerna under tiden 1 april-31 maj. Mer information kommer när beslutet är fattat.

Även egenföretagare ska komma att omfattas av kostnadslättnader vid sjukdom men vi väntar även där på mer information.

Anstånd med betalning av skatt

Uppkommer likviditetsproblem på grund av covid-19 ska företag efter en ansökan till Skatteverket kunna få anstånd med betalning av moms, arbetsgivaravgifter och skatt på lön. Förslaget avser högst tre redovisningsperioder under januari-september 2020. Avseende moms gäller förslaget endast månadsvis och kvartalsvis moms, således inte moms som deklareras en gång per år till Skatteverket. Redovisar företaget moms kvartalsvis kan dock anståndet för moms endast medges för en redovisningsperiod. Efter högst 12 månader ska skatten betalas. Anståndet ska även kunna gälla moms, arbetsgivaravgifter och skatt på lön som redan inbetalats till skattekontot januari-mars och då erhålla en återbetalning.

Får företaget anstånd belastas skattekontot med en ränta, för närvarande 1,25%, och en anståndsavgift om 0,3% på anståndsbeloppet per månad. Kostnaderna är inte avdragsgilla så utnyttjar man anståndet fullt ut motsvarar det en avdragsgill ränta om ca 6,6%. Moms- och arbetsgivardeklarationerna ska skickas in som vanligt. De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april.

Har man fått betalningssvårigheter på grund av corona kan man redan nu skicka in en anståndsansökan till Skatteverket. Skatteverket kan då medge en kortare tids anstånd, två till fyra månader, enligt nuvarande regler.

Anståndsansökan enligt nuvarande regler lämnas in till Skatteverket på följande blankett: https://skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/blanketterbroschyrer/blanketter/info/4305.4.39f16f103821c58f680006644.html

Höjda rut-avdrag

Från 1 juli höjs avdraget för arbetskostnaden när man anlitar någon för hushållsnära tjänster från 25 000 kr till 50 000 kr. Taket gäller för hela året. Rot- och rutavdrag får uppgå till högst 50 000 kr tillsammans. Den som utför arbetet drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till kunden.

En förutsättning för att avdraget ska kunna utnyttjas är att tillräckligt har betalats in i skatt för året. Avdraget är 50% av arbetskostnaden när det gäller rut-tjänster och 30% av arbetskostnaden för rot-tjänster (bygga om och bygga till, underhålla och renovera sin bostad).

Förslag att avskaffa värnskatten

Med värnskatt menas den extra skatt som är på de högsta tjänsteinkomsterna. På den del av årsinkomster som överstiger 703 000 kr (år 2019) får den anställde betala 5 % extra statlig skatt, förutom kommunalskatt och 20% statlig skatt. Regeringens förslag är att avskaffandet ska ske från 1 januari 2020. Är man i den situationen, eller har en enskild firma som gör ett resultat över den nivån, kan man se om det finns möjlighet att skjuta vissa inkomster från 2019 till 2020.

Under 2019 är det statlig skatt att betala för den som inte fyllt 65 år och har årsinkomster över 504 400 kr (42 033 kr per månad) och för den som fyllt 65 år på årsinkomster över 547 500 kr (45 625 kr per månad). Det innebär att upp till dessa nivåer betalas endast kommunalskatt och på de inkomster som överstiger nivåerna därtill 20% statlig skatt.

Ytterligare lägre arbetsgivaravgifter - för de yngsta, äldsta och först anställda

Från den 1 augusti 2019 gäller lägre arbetgivaravgifter för unga som ännu inte fyllt 18 år. Sänkningen sker till att bli 10,21% på månadslöner upp till 25 000 kr. På löner som är högre betalas full arbetsgivaravgift 31,42% på den del av lönen som överstiger 25 000 kr.

Växa-stödet d v s att ett företag som gör sin första anställning får reducerad arbetsgivaravgift, också till 10,21%, har förlängts till att gälla under 24 månader på anställningar som påbörjats från den 28 februari 2018. För företaget får det inte vara företagsledaren eller närstående till denne. Anställningen ska också omfatta minst tre månader i följd och uppgå till minst 20 timmar per vecka. Minskningen av arbetsgivaravgift tillämpas även här på månadslön upp till 25 000 kr. För överstigande lön tillämpas full arbetsgivaravgift.

Det har varit en särskild löneskatt på löner och inkomst av näringsverksamhet för de som fyllt 65 år. Denna skatt togs nu bort den 1 juli. Följden blir lägre arbetsgivaravgifter, endast 10,21%, för företaget som har äldre anställda och mer att behålla för den som har enskild näringsverksamhet och är 65 år. För innehavare av enskild näringsverksamhet får man proportionera resultatet på första och andra halvåret vid deklarationen för 2019, såvida man inte kan visa att det ska fördelas på annat sätt.

Lägre arbetsgivaravgift för den först anställda

I år och föregående år har införts regler om att både enskilda näringsidkare och aktiebolag kan få nedsatta arbetsgivaravgifter för den först anställda i företaget. Det innebär en avgift på 10,21% istället för 31,42%. För aktiebolag får det inte vara företagsledaren eller närstående till denne. Andra krav är bland annat att anställningen ska omfatta minst tre månader i följd och uppgå till minst 20 timmar per vecka. Jag har sett företag som har missat denna regel som kan innebära en betydligt minskad kostnad. Skulle så vara fallet kan man göra en rättelse i efterhand till Skatteverket.

Ska du delta i en offentlig upphandling?

Varje år är det ca 200 000 företag som gör affärer med den offentliga sektorn. Ska ditt företag vara med i en upphandling så krävs efter den 1 april nästa år att man ska kunna skicka e-fakturor. De skickas elektroniskt och är alltså inte en pdf-faktura eller inscannad pappersfaktura. Jag kan bistå så att ni uppfyller dessa krav och kan skicka och ta emot e-fakturor enligt den nya standarden.

Förändringar för arbetsgivardeklarationer från 1 januari

Alla företag som har anställda ska från januari redovisa löne- förmåns- och skatteuppgifter på personnivå. Det betyder också att kravet på att lämna en årlig kontrolluppgift vid årets slut slopas för de flesta arbetsgivare. Första gången sådan deklaration ska lämnas är alltså till den 12 februari.

Det blir förtydliganden under november hur det ska ske praktiskt, så jag återkommer senare med mer information.